Vese működése

Tudja, hol helyezkednek el a vesék, hogyan működnek, mi a szerepük?

vese_mukodesA vesék a 12. bordák magasságában két oldalt, a hasi szervektől és a hátizmoktól védve a hashártya mögött, a gerinc két oldalán helyezkednek el. Súlyuk egyenként 150 gramm körül van. Kéreg és velőállományát különítik el. A kéregállományban vannak a glomerulusok, amelyek a vizeletet választják el, a velőállományban a kanyarulatos csatornák, a gyűjtőcsatornák és a kivezető csatornák találhatóak. Ezeken jut a vizelete a vesemedencébe, innen a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba, majd a húgycsövön át a külvilágba.

A húgyvezeték és a húgyhólyag átmeneténél egy szelepszerű képződmény akadályozza meg, hogy a vizelet telt hólyag mellett a vesemedencében pangást okozzon. Egy másik záróizom van a hólyag kimenetelénél, ez akadályozza meg azt, hogy a vizelet folyamatosan ürüljön. Ez az izom akaratlagosan működik. A női húgycső rövidebb, mint a férfiaké, ez az oka annak, hogy nők gyakrabban szenvednek hólyaggyulladásban.

A vesén percenként 1 liter vér áramlik át és a kiválasztott folyadék (glomeruláris filtrátum) 120 milliliter, 24 óra alatt ez 170 liter elsődleges szűrletnek felel meg. Az elválasztott folyadék nem csak vizet, hanem számos egyéb anyagot is tartalmaz. Ennek az óriási mennyiségnek azonban a 99%a visszaszívódik, ami jelentős feladatot ró a vesére.

A vese működése nem merül ki csak a folyadék kiválasztásában, hanem rendkívül sokrétű, kiválasztó, méregtelenítő és szabályozó feladata van. A só, a hidrogénkarbonát, aminosavak, cukor visszaszívódik, viszont a hidrogén iont kiüríti, ezzel is egyensúlyban tartva a szervezet vegyhatását (pH). Ez az oka annak, hogy a vizelet vegyhatása rendszerint savas jellegű. Ugyancsak a vizelettel ürülnek ki az anyagcsere termékek (kreatinin, karbamid, húgysav) és a gyógyszerek jelentős része. A vizelettel ürül ki a szervezetbe kerülő kálium, a kalcium- és foszfátion.

A vese maga is termel bizonyos anyagokat, amelyeknek részben a vérnyomás szabályozásában, részben a vérképzésben van szerepük