Óvd a veséd! Tippek, tanácsok

Ha bármilyen okból hajlamosak vagyunk, vagy ha vesebeteg él a családban, akkor fontos ismernünk, hogy milyen módon óvhatjuk veséinket, miként csökkenthetjük a vesekárosodás kockázatát.

Mivel a vesék létfontosságú szerepet játszanak az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és egyes hormonok termelésében, sőt a vérnyomás-szabályozásban is fontos részt vesznek, ezért a vese elégtelen működése súlyos következményekkel járhat a szervezet egészére nézve.

Sajnos a vesebetegségek egy része jellemzően tünetszegény, ezért korántsem ellenére sem megoldott a vesebetegségek korai felismerése – ugyanis ehhez a hozzáállásunkon kellene változtatnunk. Valószínűleg az olvasók közül már sokan hallották, hogy évente el kellene menni egy laborvizsgálatra, amit a háziorvos rendelhet el. Nekem hetekig pihent a tárcámban a beutaló, mire bejelentkeztem, és újabb 1 hónappal későbbre kaptam időpontot a vérvételre, vizelet leadására. Szerencsére minden értékem kiváló lett, de ezt a rutineljárást évente meg kellene ismételni. Csakhogy tünetek híján hajlamosak vagyunk halogatni egy ilyen vizsgálatot.

Ám gondolkodjon el egy pillanatra, hogy az alábbiak közül érinti-e Önt vagy családtagját:

  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • családban előforduló vesebetegségek,
  • elhízás,
  • dohányzás,
  • 50 év feletti életkor.

 

 Amennyiben igen, a rendszeres, évenkénti szűrés akkor is elengedhetetlen, ha semmilyen betegségre utaló tünet nincs. Ahogy ugyanis azt már néhányszor olvashatták nálunk, a vesebetegségnek csak akkor vannak tünetei, amikor visszafordíthatatlanul és drasztikus módon károsodott a szerv.
Ezt az állapotot megvárni komoly felelőtlenség.

És bár a pénz nem elsődleges szempont, amikor egészségről van szó, de fontos megemlíteni, hogy össztársadalmi szinten is olcsóbb a rendszeres szűrés, és az így idejében felismert vesebetegség kezelése, mint a dialízis vagy veseátültetés.

Tippek, tanácsok

Mozogjunk eleget

Mozogjunk eleget, maradjunk fittek, sétáljunk gyakran (amikor csak alkalmunk nyílik rá), ám fontos tudni, hogy a krónikus vesegyulladásban szenvedőknek kerülniük kell a túlzott fizikai megerőltetést.

Rendszeres vérnyomásmérés

Méressünk (vagy mérjünk) rendszeresen vérnyomást, és ha az a normál (130/90) érték fölé emelkedik, akkor forduljunk orvoshoz, mivel a kezeletlen magas vérnyomás súlyosan károsítja a veséket (is). Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél törekedni kell a célvérnyomás-érték elérésére.

Cukorbetegség

Ha cukorbetegségben szenvedünk, akkor szedjük megfelelően az előírt gyógyszereket – ugyanis a diabétesz a veséket is károsíthatja. Szomorú statisztika, de majdnem minden második cukorbetegnél kialakul a diabéteszhez köthető vesekárosodás, a nefropátia. A cukorbeteg tehát vegyen részt rendszeres kontrollvizsgálaton.

Folyadékbevitel

Igyunk naponta 3 liter folyadékot, az a legjobb, ha ennek nagyobb része kalóriát nem tartalmazó folyadék, például víz, cukormentes tea. Persze a folyadékmennyiségbe beleszámít a leves, a lédús gyümölcsök fogyasztása. Nem számít bele viszont a kávé és az alkohol, mivel azok vízhajtó hatásúak, bár a sörfogyasztást több tanulmány jótékonynak ismerte el.

Mérsékelt a sófogyasztás

Próbálja mérsékelni a sófogyasztását! Magyarországon már a gyermekek is körülbelül az egészséges mennyiség háromszorosát fogyasztják sóból! Felnőttként gyakran öt-hatszor többet viszünk be ebből az anyagból, főleg, ha szeretjük a sós rágcsálnivalókat, felvágottakat és kolbászféleségeket, illetve ha az ételkészítésnél (gyermekként) a sós ízre szocializálódtunk.